CLADDAGH-SORMUS – rakkauden ja ystävyyden symboli

Claddagh-sormus kuvaa kahta kättä, jotka pitävät välissään kruunun koristamaa sydäntä. Kädet edustavat ystävyyttä, sydän rakkautta ja kruunu uskollisuutta ja se on perinteinen irlantilainen kihla- ja vihkisormus.

Sormukseen on liitetty tunnustus: ‘ Näillä käsillä minä annan sinulle sydämeni ja kruunaan sen rakkaudellani.’
Hyvin tärkeä on, miten sormusta pidetään:
* Jos sormus on oikeassa kädessä sydän ulospäin ja kruunu sisäänpäin, merkitsee se, että kantaja on ‘vapaa’.
* Jos sormus on oikeassa kädessä kruunu ulospäin ja sydän sisäänpäin, merkitsee se, että kantaja on löytänyt elämän ikäisen ystävyyden.
* Jos sormus on vasemmassa kädessä kruunu ulospäin ja sydän sisäänpäin, kertoo se kaikille, että kantaja on naimisissa tai kihloissa.

Tarinoita sormuksesta

Claddagh-sormus on yksi Irlannin romanttisimmista ja kestävimmistä perinteistä. Siellä missä kristallin kirkkaat Corrib-joen vedet kohtaavat Galwayn lahden, oli kerran pieni kalastajakylä nimeltä Claddagh. Tämä kaunis kylä rikkaine kansanperinteineen antoi maailmalle kauniin rakkauden, ystävyyden ja uskollisuuden symbolin.

Sormuksen ensimmäisen tekijän uskotaan olevan Richard Joyce Galwaysta. Richard joutui merirosvojen vangiksi ja hänet myytiin orjaksi maurilaiselle kultasepälle, joka opetti Richardille kultasepäntaidon. Vuonna 1689 William III tuli Englannin kuninkaaksi ja teki sopimuksen, jossa kaikki maurien orjana olevat saisivat palata koteihinsa. Richard palasi Galwayhin, jonne perusti kultasepänliikkeen ja valmisti ensimmäisen Claddagh -sormuksen. Kaikki rakastivat tätä ihanaa sormusta ja siitä tuli hyvin suosittu Claddaghin kylässä ja koko Galwayn kreivikunnassa. Sormusta pidettiin kihla- tai vihkisormuksena ja ne kulkivat perintönä sukupolvesta toiseen.

Sormus alkoi saavuttaa suosiota muuallakin kuin Irlannissa 1800-luvulla etenkin sen jälkeen, kun Englannin kuningatar Victoria piti sitä. Claddagh -sormus oli ainut Irlannissa tehty sormus, jota kuningatar Victoria, myöhemmin kuningatar Alexandra ja kuningas Edward VII, käyttivät. Vuonna 1962 Monacon prinssi Rainier ja prinsessa Grace saivat Claddagh-sormuksen.

Erään kansantarinan mukaan sormuksen synty on varsin traaginen. Aikojen alussa oli kuningas, joka tulisesti rakastui talonpoikaisnaiseen, mutta koska nainen oli alempaa yhteiskuntaluokkaa, sen ajan tapojen mukaan ei tällä rakkaudella ollut mitään mahdollisuutta. Epätoivoisena kuningas tappoi itsensä annettuaan ensin käskyn katkoa kätensä ja asettaa ne sydämensä molemmin puolin symboloimaan kuolematonta rakkauttaan talonpoikaisnaiseen.

Kerännyt ja suomentanut Pirjo Jokiharju
(Tarina on julkaistu ensin seuran Turun osaston nettisivuilla)