1000 vuotta Clontarfin taistelusta

Irlanti kunnioittaa Brian Borúa, legendaarista viikinkien kukistajaansa

Artikkeli on julkaistu 9.4.2014.

Irlanti valmistautuu juhlimaan päivää, jolloin on kulunut tasan vuosituhat siitä, kun yksi sen suurimmista kansallissankareista ja maan viimeinen suurkuningas, Brian Ború, kukisti viikinkijoukot.

Tänä pääsiäisenä juhlitaan Clontarfin taistelun 1 000-vuotispäivää, ja se on myös ympäri maata jo vuoden päivät jatkuneiden, suuren soturin elämää ja kuolemaa koskevien festivaalien, sotanäytelmien, kiertueiden, luentojen ja O’Brienin klaanin tapaamisten huipentuma.

Clontarfin taistelu käytiin pitkänäperjantaina, 23. huhtikuuta 1014, ja silloin Irlannin suurkuningas Brian Ború kukisti Dublinissa majapaikkaansa pitävät viikingit ja näiden liittolaiset. Clontarfia pidettiin suurvoittona, vaikka sitä johtanut legendaarinen Ború itse kuolikin taistelun temmellyksessä, koska voiton avulla onnistuttiin välttämään viikinkien uusi suurvalloitus.

Borúa on siitä saakka juhlittu hänen ainutlaatuisesta panoksestaan niin Irlannin yhdistämisessä kuin viikinkien vallan horjuttamisessa Irlannin maaperällä. Ború oli sekä O’Brienin dynastian perustaja että viimeinen koko Irlannin yhdistänyt kuningas. Hänen vuonna 1014 tapahtuneen kuolemansa jälkeen kukaan muu ei ole kyennyt saattamaan saaren kaikkien neljän maakunnan väestöjä yhteen.

Merellinen Clontarf, joka on tänään Dublinin pohjoinen esikaupunkialue, tulee toimimaan juhlinnan keskipisteenä ja tarjoamaan monenlaista ohjelmaa viikinkifestivaaleista ja Battle of Clontarf Golf Open -turnauksesta historiallisten luentojen sarjaan.

Yksi keskeisimmistä tapahtumista on pääsiäisviikonloppuun ajoittuva Battle of Clontarf Millennium Festival. Sen aikana vierailijat pääsevät nauttimaan suurimmasta Irlannin kamaralla koskaan järjestetystä sotanäytelmästä, johon osallistuu yli 300 historian elävöittämisen harrastajaa ja luonnollisesti mukana on lukuisia nykyajan viikinkejäkin!

Pohjoismaista lisäsävyä antaa myös Tanskan jousikvartetto, joka esiintyy Dublinin Kansallisessa konserttisalissa 22. Huhtikuuta. Tämän lisäksi tapahtumiin lukeutuu Unescon Kirjallisuuskaupungin tittelistä nauttivien Dublinin ja Islannin Reykjavikin välinen yhteys, johon kuuluvat niin kirjailijaresidenssit, kirjojen julkistamiset kuin luentosarjatkin.

Kesäkuussa juhlinta jatkuu perinteisten puuveneiden ja huvipursien kokoontumisella sekä Clontarfin viikinkifestivaaleilla. Tapahtumissa on mahdollisuus tutustua tai ottaa osaan paikallisten ravintoloiden luomuksia esittelevään ruokakylään, viikinkikylään, sotanäytöksiin, lasten kamppailuihin, jousiammuntaan, viikinkien sotataktiikkaan ja aseisiin, sotapeleihin ja pienoiskoossa järjestettävään Clontarfin taisteluun.

Brian Ború on haudattu Pohjois-Irlannin muinaiseen katedraalikaupunkiin, Armaghiin. Sankari itse pyysi hautapaikakseen juuri Irlannin kirkollisena keskuksena toiminutta Armaghia, ja hänen ruumiinsa lepäsi esillä 12 päivää ennen lopullista hautaan laskua.

Armagh aikoo järjestää useita asiaan liittyviä tapahtumia, kuten soturinäytöksiä, ekumeenisia jumalanpalveluksia ja musiikkiesityksiä, sekä viikinkiveneitä ja viikinkikylää esitteleviä näyttelyitä.

Tiesitkö, että…?

Monet Irlannin kaupungeista ovat viikinkien perustamia, mukaan lukien maan vanhin kaupunki, Waterford, jonka viikinkisiirtolaiset perustivat vuonna 914 eKr. Itse asiassa nimi Waterford on peräisin viikinkien sanasta Veðrafjǫrðr, joka tarkoittaa ”pässien vuonoa” tai ”tuulista vuonoa”. Vielä tänäänkin, 1 000 vuotta myöhemmin, voit ihailla heidän aarteistaan koostuvaa näyttelyä 1200-luvun puolustuslinnoituksessa, Reginaldin tornissa, joka pippurisirottimen tavoin nököttää keskellä Waterfordin kolmionmuotoista viikinkialuetta.