Irish Festival in Finland 25 vuotta
Vuonna 1986 saapui legendaarinen Dé Danann -yhtye Helsinkiin esiintyäkseen ensimmäisillä suomalaisilla irlantilaisen musiikin festivaaleilla. Irish Festival in Finland aloitti kunniakkaan taipaleensa.
Vuosien varrella esiintyjinä ovat olleet monet vihreän saaren suuruudet, kuten Dé Danann, Patrick Street, The Chieftains, The Dubliners, Liam O’Flynn, Donal Lunny, Altan, Christy Moore, Davy Spillane Band, Mary Black, Jimmy McCarthy, Séan Keane, Dervish, Bringing It All Back Home, Leslie Dowdall, Mary Coughlan, Maire Breatnach, Eleanor Shanley, The Saw Doctors, The Woods Band ja Luka Bloom.
25-vuotisfestivaali järjestettiin 23.9.-2.10.2011 eri puolilla Suomea.
Juhlavuotta kunnioittivat yksi festivaalin historian legendaarisimmista yhtyeistä, Patrick Street, jossa soittavat Andy Irvine (laulu, kitara ja buzuki), Kevin Burke (viulu), Arty McGlynn (kitara) ja John Carty (eri kielisoittimet).
Vuoden 1987 festivaalin pääesiintyjän toivottaa mielellään tervetulleeksi uudelleen. Kaunista ja taitavaa musisointia ei koskaan kuule liikaa.
Tämän hetken ehkä kysytyin irlantilaisen kansanmusiikin yhtye, The Alan Kelly Quartet,juhlisti pääkonserttiasavoy-teatterissa.
Tässä loistavassa yhtyeessä soittavat pianohaitaristi Alan Kellyn lisäksi Tola Custy, viulu, Steph Geremia, huilu ja laulu ja Donogh Hennessy, kitara. Liput 25,- ja 23,- (Finnish-Irish Society ry:n jäsenet).
Fiddle Case on tunnetuista länsi-irlantilaisista muusikoista koottu trio, jossa soittavat Eoin O’Neill (buzuki), Quentin Cooper (kitara, banjo, viulu, laulu ym.) ja Kirsten Allstaff (huilu ja laulu).
Patrick Street
Jokaisella musiikkilajilla on omat superyhtyeensä ja irlantilaisen kansanmusiikin ja folkin aluella sellainen on epäilemättä Patrick Street. Sen jäsenet ovat tunnettuja koko maailmassa irlantilaisen musiikin ystävien keskuudessa. Yhtyeen virtuoosimainen soitto ei jätä ketään kylmäksi ja jalka vipattaa nopeiden instrumentaalien tahdissa ja silmä kostuu koskettavien laulujen ansiosta.
Yhtyeen jäsenet alkoivat soittaa yhdessä 1980-luvun puolivälissä ja ensimmäinen levy ”Patrick Street” julkaistiin vuonna 1986. Tuolloin mukana olivat eri yhtyeissä kannuksensa ansainneen tunnetut muusikot – irlantilaisen musiikin supertähdet – jos käyttää kulunutta sanontaa!
Mukana olivat The Bothy Band -yhtyeestä tuttu viulisti Kevin Burke, legendaarisessa Planxtyssä soittanut Andy Irvine (laulu ja buzuki), De Danann-yhtyeen haitaristi Jackie Daly ja pitkään Van Morrisonin yhtyeessä soittanut kitaravirtuoosi Arty McGlynn.
Tämä kokoonpano vieraili Irish Festival in Finlandilla vuonan 1987 ja herätti valtavaa ihastusta. Näin virtuoosimaista ja kuitenkin spontaania nautintoa harva yhtye pystyy tarjoamaan. Burke, Irvine ja Daly pysyivät pitkään kokonpanon runkona, kitaristit vaihtelivat. Arty McGlynn palasi vuonna 2010,
Kevin Burken virtuoosimainen viulismi tuo yhtyeeseen aivan oman ainutlaatuisen soundin. Hän soitti mm, legendaarisessaThe Bothy Band-yhtyeessä. Kevin on vieraillut usein suomessa ja soittaa mm. Miljoonasade-yhtyeen levyllä ”Laukauksia viulukotelossa” (1988).
Andy Irvine on yksi irlantilaisen musiikin suurimmista balladilaulajista. Hänen tulkinnoissaan yhdistyvät Woody Guthrie ja itäeurooppalaiset rytmin irlantilaisuuteen.
Arty McGlynn kuuluu kitaristien ykköskategoriaan koko maailmassa. Hän soitti pitkään Van Morrisonin kiertuekokoonpanossa. Muista yhteistyökumppaneista kannattaa mainita De Dannan ja Planxty.
Jackie Dalyn jätettyä yhtyeen tilalle ei otettu uutta haitaristia, vaan multi-instrumentalisti John Carty, joka tunnettaan erityisesti loistavana viulistina, banjonsoittajana, huilistina ja kitaristina. Hän on soittanut mm. At The Racket -yhtyeessä.
Alan Kelly Quartet
Alan Kelly on yksi irlantilaisen musiikin huipuista ja ihmeellistä on, että hänen soittimensa on usein melko väheksytty pianohaitari. Tämän ovat todenneet monet musiikin ystävät eri puolilla maailmaa. Nyt on Alanin ainutlaatuista musiikkia mahdollisuus kokea Irish Festivalin pääkonsertissa Savoy-teatterissa Helsingissä lauantaina 1. lokakuuta, 2011.
Alan Kelly syntyi vuonna 1972 Roscommonissa ja alkoi soittaa tinapilliä 5-vuotiaana, siirtyi sitten viuluun, pianoon ja haitariin. Alan muutti Irlannin länsirannikon keskukseen, Galwayihin, jossa hänestä tuli melko pian keskeinen hahmo kansanmusiikkipiireissä.
Alan julkaisi ensimmäisen levynsä ”Out of the Blue” vuonna 1997 ja se räjäytti pankin ja toi pianohaitarin jälleen trendisoittimeksi.
Vuonna 2000 ilmestyi toinen levy ”Mosaic” joka valittin vuoden parhaaksi kansanmusiikkilevyksi ja vuonna 2009 ilmestynyt ”After The Morning” oli valtava menestys ja sillä soittaa joukko monenlaisia muusikkoja, kuten tunnettu skotlantilaisen laulaja Eddi Reader.
The Alan Kelly Quartetissa soittavat maestron lisäksi huippuviulisti Tola Custy, joka on vieraillut Irish Festival in Finlandissa vuonna 2005 Alanin veljen John Kellyn ja Cyril O’Donoghuen kanssa. Kitaristi Donogh Hennessy on soittanut Lunasassa ja Sharon Shannonin yhtyeessä.
New Yorkista kotoisin oleva huilisti, tinapillisti ja laulaja on Steph Geremia on yksi nuoremman polven loistavimpia muusikkoja. Hänen vuonna 2009 ilmestynyt levynsä ”The Open Road” on viime vuosien menestyneimpiä kansanmusiikkilevyjä. on soittanut mm. The Chieftains-yhtyeen kanssa.
The Alan Kelly Quartet esiintyy lauantaina 1.10.2011 Savoy-teatterissa, Helsingissä Irish Festival in Finlandin 25-vuotisjuhlakonsertissa.
The Fiddle Case
Co. Clare Irlannin länsirannikolla on tunnettu kansanmusiikin kehtona. Sieltä on kotoisin monia tunettuja muusikkoja ja monet ovat muuttaneet sinne ja jääneet pysyvästi.
The Fiddle Case -yhtye koostuu kolmesta taitavasta tuon alueen soittajasta.
Eoin O’Neill soittaa buzukia ja on soittanut monien tunnettujen muusikkojen kanssa ja on mukana lukuisilla levyillä. Quentin Cooper on alunperin kotoisin Dublinista, mutta asunut jo pitkään Claressa. Tämä multi-insturmentalisti soittaa mm. kitaraa, banjoa, mandoliinia ja viulua sekä laulaa. Kirsten Allstaff on kotoisin Dundeesta, Skotlannissa, mutta on myös pitkän asunut Claressä. Hän soittaa huilua ja laulaa. Kirsten on esiintynyt vuoden 2003 Irlanti-festivaalilla Mixolydia-yhtyeen jäsenenä.
The Fiddle Case tuo mukaansa tempaavat terveiset Irlannin villistä lännestä. Kuulija haluaa välittömästi matkustaa sinne
Lily Neill
Irlantilaisen harpun virtuoosi Lily Neill on soittanut monissa maailman kaupungeissa, joista kannattaa mainia Dublin, Kazan, Lontoo, Moskova, New York, Pariisi, Pietari, Vilna, Washington ja Helsinki.
Hän on soittanut Bill Clintonille ja Irlannin presidentti Mary Maleeselle. Lilyn ohjelmisto koostuu kansansävelmien lisäksi uusita sävellyksistä. Hän on soittanut konserttisaleissa,rock klubeissa ja festivaaleilla. Oman soolotuotannon lisäks Lily on esiintynyt rock-, pop- ja folk-yhtyeden kanssa. Yksi hänen yhteistyöbändeistään on suomalainen Carmen Gray-yhtye. Lily on myös esiintynyt Irlannin ylpeyden, The Chieftains-yhtyeen kanssa.
Kriitikot ovat ylistäneet Lilyn loistavaa tekniikkaa. Lily viettää osan ajastaan Suomessa opettaen ja opiskellen Sibelius-Akatemiassa.
Lily Neill on julkaissut kaksi soololevyä ”Without Words” ja ”The Habit of a Foreign Sky”
Lisää infoa www.lilyneill.com
Uusimmat kommentit