Vuonna 2023 tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Irlanti liittyi Euroopan talousyhteisöön, Euroopan unionin edeltäjään vuonna 1973. Tässä näyttelyssä valotetaan, miten Irlanti on vaikuttanut eurooppalaisen identiteetin kehittymiseen kuitenkin jo yli tuhannen vuoden ajan. Rooman valtakunnan romahdettua, kehittyi lännessä sen jättämälle perustalle uusi kulttuuri ja identiteetti. Irlantilaisilla oli tärkeä rooli tässä suuressa hankkeessa.

Näyttely esittelee irlantilaisten tutkijoiden ja lähetyssaarnaajien, kuten St Columbanuksen, roolia eurooppalaisen idean varhaisessa historiassa. St Columbanus oli ensimmäinen irlantilaisista lähetyssaarnaajista ja oppineista, joka perusti kodin Manner-Eurooppaan. Noin vuonna 600 hänestä tuli ensimmäinen, joka kirjoitti “koko Euroopasta” (totius Europae). Hän ja hänen seuraajansa osallistuivat nykypäiviin saakka kestäneen eurooppalaisen perinnön muotoilemiseen.

Irlannin suurlähetystön Suomeen tuoman näyttelyn avaavat virallisesti sen kuraattorit Dr. Damian Bracken University College Corkista ja tohtori Angela Byrne Irlannin ulkoasiainministeriöstä tiistaina 3. lokakuuta. Kirjaston asiakkaat voivat tutustua näyttelypaneeleihin Rotundan kerroksissa. 3. – 12. lokakuuta 2023.