Samhain

Suomeenkin rantautunut Halloween ei ole alunperin amerikkalainen keksintö, eikä kurpitsalyhtyäkään tehty alunperin kurpitsasta, vaan lantusta tai nauriista. Niitä vaan ei ollut Ameriikan mantereella yhtä helposti saatavilla kuin kurpitsoita – sitä paitsi kurpitsa on toki näyttävämmän näköinen kuin nauris. Amerikkalais-kansainvälistyneen juhlan juuret ovat tanakasti kelttiläisessä perinteessä.

Halloween sai alkunsa noin 3000 vuotta sitten. Pyhäinpäivän aatto oli muinaisten kelttiläisten sadonkorjuujuhla, kaikkien pyhien ilta ”All Hallow’s Eve”. Kuluneen vuoden aikana kuolleiden ihmisten sielujen uskottiin siirtyvän Pyhäinpäivän aattona joko taivaaseen tai manalaan.

Keltit pukeutuivat naamiaisasuihin ja naamioihin, jotta kuolleiden sielut todella lähtisivät elävien maailmasta. Juhla kulkeutui irlantilaisten ja skotlantilaisten siirtolaisten mukana Yhdysvaltoihin 1800-luvulla ja maallistui.

Kurpitsalyhdyn juuret taas ovat Irlantilaisessa kansantarinassa, joka kertoo Jack-nimisestä pahamaineisesta juoppolallista. Jackia ei huolittu taivaaseen – sen paremmin kuin manalaankaan – hänen ahneutensa ja umpikieron luonteensa vuoksi. Jack huijasi paholaista, jotta tämä ei saattaisi häntä kiusauksiin. Lopulta Jack sai paholaiselta hehkuvan hiilen ja työnsi sen nauriiseen. Tarun mukaan Jack kiertää yhä lyhtynsä kanssa etsimässä lepopaikkaa levottomalle sielulleen. Jack ilmestyi aina Halloweenin aikoihin, joten Jack O’Lantern -lyhdystä on tullut Halloween-juhlan symboli ja tavaramerkki. 
Lue lisää Samhainista Turun osaston sivuilta