Harry Bradley, Jesse Smith & Mick Daly

Irish Festival in Finland on aina tuonut ajankohtaisia ja mielenkiintoisia kokoonpanoja Suomeen. Tällainen on huilisti Harry Bradleyn kokoama trio, jossa hänen lisäkseen soittavat viulisti Jesse Smith ja kitaristi-laulaja Mick Daly.

Belfastista kotoisin oleva 35-vuotias Harry Bradley on yksi Irlannin tunnetuimmista puuhuilun soittajista. Bradley on levyttänyt yhdessä Jesse Smithin ja Téada-yhtyeestä tutun kitaristi John Blaken kanssa levyn ”The Tap Room Trio”.

Harryn tuorein levyjulkaisu on juuri ilmestynyt albumi ”Pleasures on Hope” yhdessä belfastilaishuilisti Michael Clarksonin kanssa. Harry on lisäksi julkaissut kolme soololevyä sekä albumit Jesse Smithin ja John Blaken sekä Paul O’Shaughnessyn kanssa.

Harry on ollut vierailijana Altanin ”Blue Idol” -levyllä. Hän on vierailijana myös kiertänyt Altanin, Dervishin ja Cranin kanssa.

Harryn rytmikäs soittotyyli on saanut vaikutteita 1920-30-lukujen savikiekkoäänitteistä, pohjoisirlantilaisesta marssimusiikista, sarkastisesta belfastilaishuumorista sekä Seamus Tanseyn ja Desi Wilkinsonin soitosta.

Jesse Smith on kotoisin Baltimoresta, Yhdysvalloista ja on tunnetun pianistin Donna Longin poika. Hän on soittanut mm. Suomessakin vierailleessa Danú-yhtyeessä. Smithin raikas ja energinen soitto muistuttaa sellaisia savikiekkokauden taitureita kuin James Morrison ja Paddy Killoran.

Corkista kotoisin oleva kitaristi-laulaja Mick Daly on vieraillut vuoden 1991 Irlanti-festivaaleilla 4 Men and a Dog -yhtyeen kanssa. Hän aloitti soittamisen 1970-luvulla ja oli Scullion- ja The Sackville String Bandin perustajajäsen. Hän soitti myös Lee Valley String Bandissä.

Mick on esiintynyt Irish Festival in Finlandissa 1989 Arcady-yhtyeen, 1990 Mary Blackin ja 1991 4 Men and A Dog –yhtyeen kanssa. Viimeksi mainitussa hän oli juuri se koira!

Mick soittaa edelleen silloin tällöin myös Any Old Time -yhtyeen kanssa.

Dalyn vakiokumppaneihin kuuluvat muun muassa Matt Cranich, Dave Hennessey, Aidan Coffey ja Seamus Creagh.

Harry Bradley, Jesse Smith ja Mick Daly esiintyvät seuraavissa paikoissa:

Lauantai 26.9. Marian Talli, Lapua
Sunnuntai 27.9. Miekkaniemi, Viitasaari
Maanantai 28.9. Teatteriravintola, Joensuu
Tiistai 29.9. Poleeni, Pieksämäki
Keskiviikko 30.9. Kerava-sali, Kerava
Torstai 1.10. Poselli, Rauma
Perjantai 2.10, Kåren, Turku
Lauantai 3.10. O’Malley’s Helsinki
Sunnuntai 4.10. Martinus-sali, Vantaa

 

 

Huilisti Harry Bradley Brách-orkesterin vieraana Livegraphy-klubilla 28.8.

Osasta Irish Festival in Finlandin ohjelmatarjontaa saadaan esimakua jo tämän kuun lopulla, kun puuhuilisti Harry Bradley esiintyy Livegraphy-klubilla Studio Reunasen tiloissa perjantaina 28.8. klo 19. Iltaa isännöivät Brách-orkesterin jäsenet. Liput klubille maksavat 10 euroa ja sinne ilmoittaudutaan etukäteen lähettämällä sähköpostia osoitteeseen live@reunanen.net.
Luvassa on varmasti unohtumaton ja intensiivinen ilta, jota ei kannata päästää ohitseen.

livegraphy.blogspot.com/

Harry järjesti halukkaille myös irkkumusiikkiworkshopin samana päivänä.

Belfastilaissyntyinen Harry Bradley (s.1974) on yksi Irlannin tunnetuimmista puuhuilun soittajista. Hän on julkaissut kolme soololevyä, duettoalbumit viulistien Paul O’Shaughnessy ja Jesse Smith sekä tänä kesänä huilisti Michael Clarksonin kanssa. Lisäksi hän on esiintynyt vierailijana mm.Altanin Blue Idol-levyllä ja kiertänyt niin Altanin, Dervishin kuin Craninkanssa .Hänen rytmikäs soittotyylinsä on saanut vaikutteita niin 1920-1930-lukujensavikiekkoäänitteistä, pohjois-irlantilaisesta marssimusiikista, tarkkanäköisen sarkastisesta belfastilaishuumorista kuin sellaisilta nykyajan soittajilta kuin Seamus Tansey ja Desi Wilkinson. Harry Bradley kiertää suomea viulisti Jesse Smithin ja Four Men and a Dogista tutun kitaristi Mick Dalyn kanssa Irish Festival in Finlandin aikaan syys-lokakuun vaihteessa.

myspace.com/harrybradley

 

Brách (suomeksi lähinnä “Iki”) on soittanut irlantilaista musiikkia kuusi vuotta. Ohjelmisto on instrumentaalipainotteista ja reipasta, mutta mukaan mahtuu myös hyvin valittuja lauluja. Orkesterin jäsenet ovat monipuolisia muusikoita, jotka soittavat myös useissa muissa kokoonpanoissa yli musiikkityylirajojen. Viulua ja nyckelharpaa soittavan Laura Airolan liityttyä orkesteriin vuosi sitten mukaan on tullut skandinaavisia vaikutteita. Yhtyeen intensiiviset ja jopa rock-henkisiksi äityvät keikat erityisesti “kotipubi” O’Malley’sissa ovat saavuttaneet suurta suosiota. Bráchissa soittavat Markus Asunta (huilu, laulu, kitara), Kirsi Vinkki (viulu, alttoviulu), Ville Karas (irlantilainen buzuki), Antti Havia (kitara, viulu) ja Laura Airola (nyckelharpa, viulu).

www.fintrad.net/brachwww.myspace.com/asuntamarkus

 

 

Maighread & Tríona Ní Dhomhnaill, Cathal Hayden, Máirtín O’Connor & Seamie O’Dowd

Irlanti on kansanmusiikin suurvalta ja jokaisella musiikilla on supertähtensä – niin kansanmusiikillakin. Viisi huippumuusikkoa saapuu ilahduttamaan Vihreän saaren musiikin ystäviä 25.9.- 4.10.2009 eri puolilla Suomea järjestettävän 24. Irish Festival in Finlandin pääesiintyjinä.
Maighread ja Triona Ní Dhomhnaill, sisarukset Gweedoresta, Co. Donegalista ovat tuttuja monista yhteyksistä. Heidän isänsä oli tunnettu kansanlaulujen tekijä ja keräilijä ja täti Nelli Ní Dhomhnaill sävelsi monia lauluja.

Sisarukset muodostivat 1970-luvun alussa lauluyhtye Skara Braen yhdessä veljensä Michéal O’Domhnaillin ja Daithí Sproulen kanssa. Yhtyeen ainoa levy on säilynyt klassikkona. Maighread on tehnyt kaksin soololevyä, joista vuonna 1991 ilmestynyt ”No Dowry” on klassikon maineessa.
Maighread vieraili Suomessa Irlanti-festivaalilla 1995 Clar Bod Déil -yhtyeen kanssa.
Triona oli laulajana ja kosketinsoittajana Donal Lunnyn kokoamassa The Bothy Band -yhtyeessä, josta sen olemassaoloaikana 1975–79 tuli irlantilaisen musiikin legenda. Tämän jälkeen Triona muutti Yhdysvaltoihin, Portlandiin, Oregonin osavaltioon. Siellä hän jatkoin yhteistyötä veljensä Michéalin kanssa Relativity- ja Nightnoise-yhtyeissä.

Palattuaan Irlantiin Triona ja Michéal esiintyivät yhdessä veljensä Michéalin kanssa, joka
valitettavasti menehtyi yllättäen vuonna 2006. Sen jälkeen sisarukset ovat esiintyneet duona.
Connaghtilainen Maírtin O’Connor on irlantilaisen haitarin suurimpia neroja ja on soittanut mm. Dé Danann- ja Skylark -yhtyeissä. Hän on lisäksi soittanut mm. Riverdancessa ja Mark Knopflerin levyillä.
Pomeroysta, Co. Tyronesta kotoisin oleva viulun ja banjon taituri Cathal Hayden tuli tunnetuksi Four Men And A Dog-yhtyeestä 1990-luvun alussa, jonka kanssa on vieraillut Suomessakin.
Sligosta kotoisin oleva Seamie O’Dowd on ollut mm. Dervish-yhtyeen jäsen ja soittanut Liam O’Flynnin ja Matt Molloyn kanssa.

Vuodesta 2001 nämä kolme muusikkoa ovat soittaneet yhdessä ja nyt siis myös Ní Dhomhnaillin sisarusten kanssa. Heidän konserttinsa ovat todellista irlantilaisen kansanmusiikin juhlaa.
Top Irish traditional musicians Maighread and Tríona Ní Dhomhnaill, Cathal Hayden, Mairtin O’Connor and Seamie O´Dowd were performing together in Irish Festival in Finland 2009.