Teksti: Olli Pellikka

Syksy tuli taas ja toi tullessaan irlantilaista musiikkia ja muutakin kulttuuria. Irish Festival in Finland järjestettiin 24.9.-3.10.2010 jo 25. kerran. Aika kauan siis on kuultu irlantilaista musiikkia syksyn ratoksi.

Festivaalimme on tuonut suomalaisten iloksi koko joukon irlantilaisen musiikin legendaarisimpia nimiä, kuten The Chieftains, The Dubliners, Christy Moore ja Mary Black. Ja aina on mukana ollut nuoria muusikkoja, joista monet ovat sittemmin nousseet suurten joukkoon.

Toisin kuin useimmat maailman lukuisista Irlanti-testivaaleista me emme keskity pelkästään kansanmusiikkiin ja folkiin. Mukana on ollut myös rockia ja klassistakin.
Juhlavuoden pääesiintyjäkin kuuluu tähän ryhmään. Mary Coughlanin musiikin juuret tulevat bluesista, jazzista, rockista ja ties mistä muusta. Joka tapauksessa hänen musiikissaan on vahva irlantilainen tunnelma. Vihreä saari koskettaa kuulijoita ainutlaatuisella tavalla.

Maryllä ja hänen musiikillaan on Suomessa paljon ystäviä ja siksi tuntui, että juuri hän sopii parhaiten juhlavuoden konserttien huipentumaksi. Mary esiintyi nyt neljännen kerran festivaalillamme. Konserttipaikkakuntina ovat Helsinki, Hämeenlinna, Rauma ja Turku.

Olemme aina toki tarjonneet myös irlantilaista kansanmusiikkia parhaimmillaan. Vuonna 2010 sitä esittivät concertinan soittaja Tony O´Connell, laulaja-buzukisti Cyril O´Donoghue ja huilisti Ronan Ryan. Heidän virtuoosimaista soittoaan voi kuulla Vantaalla, Keravalla, Pieksämäellä, Joensuussa,Viitasaarella, Lapualla ja Helsingissä.

Mukana oli myös suomalaisia irlantilaista musiikkia soittavia kokoonpanoja. Konserttien lisäksi musiikkia voi kuulla jameissa, joiden tunnelma oli ainutlaatuinen.
Haluamme kiittää yhteistyökumppaneitamme, joita ovat muun muassa Opetusministeriö, Culture Ireland, Tourism Ireland, Aer Lingus ja O’Malley’s Irish Bar.
Festivaalin suojelijana toimii Irlannin suurlähettiläs Dermot Brangan.

Oulussa järjesttiin 30.9.-3.10. Irish Festival in Oulu. Pääesiintyjänä on neljä kertaa meidän festivaalillamme vieraillut Altan, joka konsertoi myös Helsingissä 2.10. Festivaalin päätyttyä tiistaina 5.10. esiintyi Helsingissä vuonna 1988 festivaalillamme vieraillut legendaarinen The Dubliners.
Lisäksi 17.-27.9. Helsingissä järjestettävä Rakkautta ja Anarkiaa -festivaali tuo esille myös irlantilaista elokuvaa.apila

 

Autumn comes and brings us Irish music and other culture. Irish Festival in Finland will be held from 24th September to 3rd October, already for 25th time! We have heard Irish music to pick us up in the Autumn for a long time!

The Festival has had many greats of Irish music in the past, e.g. The Chieftains, The Dubliners, Christy Moore and Mary Black. There has always been also young musicians and many of them are now as big as the names above.

Most of Irish Festivals concentrate in traditional music and folk. We have also had rock, blues and even classic.
This year’s headlining act belongs to this group. Mary Coughlan has her roots in blues, rock and heaven knows what else! But her music is very Irish. The Emerald Isle touches audiences in a unique way!

Mary and her music have many friends in Finland, and we think that she is a perfect headliner for this festival. This will be her 4th visit to our Festival.
Mary Coughlan will perform in Helsinki, Hämeenlinna, Rauma and Turku.
We shall again have Irish traditional music at it’s best, this time performed by Tony O’Connell (concertina), Cyril O’Donoghue (vocals and bouzouki) and Ronan Ryan (flute). Their virtuosity will be heard in Vantaa, Kerava, Pieksämäki, Joensuu, Viitasaari, Lapua and Helsinki.

There will also be Irish music performed by Finnish musicians and sessions.
We want to thank our partners like Finnish Ministry for Education, Culture Ireland, Tourism Ireland, Aer Lingus and O’Malley’s Irish Bar.

The Patron of the festival will be the Irish Ambassador to Finland, Dermot Brangan.

There will be Irish Culture elsewhwere, too.

Irish Festival in Oulu will be arranged 30th September to 3rd October. The headliner will be Altan, who has performed four times on or festival. They will also play in Helsinki on 2nd October.
After the festival the Dubliners, who were on our festival in 1988, will play in Helsnki on 5th October.
The Helsinki Film Festival 17th to 27th September will have also Irish films.apila

Olli Pellikka

Mary Coughlan

Irlanti on tuottanut monia loistavia laulajattaria ja yksi omaperäisimmistä on Mary Coughlan. Hänen sielukkaat tulkintansa niin uusista kuin vanhoista sävelmistä ovat saaneet innostuneen vastaanoton kaikkialla maailmassa.

Vuonna 1956 syntynyt Galwaystä, Irlannin länsirannikolta, kotoisin oleva Mary oli kauhukakara, joka karkasi nuorena Lontooseen viettääkseen hippielämää. Hän elätti itsensä mm. kadunlakaisijana aina välillä laulaen. Mary löysi galwayläisen pojan, jonka kanssa meni naimisiin ja kolme lasta syntyi nopeassa tahdissa. Avioliitto kuitenkin kesti vain kuusi vuotta.

Mary oli aina harrastanut laulamista pubeissa. Tunnettu hollantilainen muusikko Erik Visser löysi hänet ja halusi tuottaa levyn. Ensilevy ”Tired and Emotional” ilmestyi vuonna 1985 ja sen menestyksen myötä Mary sai sopimuksen Warner Brothers -levy-yhtiön kanssa.

Lopullinen kansainvälinen läpimurto tapahtui seuraavan levyn ”Under The Influence” (1987) myötä. Vuonna 1988 Mary vieraili ensi kerran Suomessa valloittaen yleisön Oulun Kuusrockissa.
Kaksi vuotta myöhemmin hän esiintyi Helsingissä ja Tampereella.

Levytysura näytti komealta ja uusia levyjä julkaistiin, mutta ongelmia tuli levy-yhtiön ja alkoholin kanssa. Mary sai potkut vuonna 1992 ilmestyneen erinomaisen ”Sentimental Killers”-levyn jälkeen. Alkoholi tuntui vievän Maryn. Levyjäkin tuli pienille merkeille, mutta alamäki oli alkanut. Lopulta Mary, joka oli myös pienen tytön äiti, hakeutui hoitoon ja raitistui.

Ura oli aloitettava alusta pienien klubien kautta, mutta Mary palasi huipulle. Vuonna 1997 V2-levy-yhtiölle tehty ”After The Fall” oli comeback ja sai loistavat arvostelut kaikkialla. Keikkoja tuli ja ensi kerran Mary oli kiertueella Yhdysvalloissa.

Pian seurasi ison orkesterin kanssa tehty show, jossa Mary esitti Billie Holidayn lauluja. Tämä julkaistiin myös levynä vuonna 2000. Kaikki näytti hyvältä, mutta seuravana vuonna tehty ”The Long Honeymoon” ei saanut virallista julkaisua. Mary on ostanut sittemmin oikeudet ja levy on julkaistu myöhemmin.

Tulevaisuus näytti taas epävarmalta, mutta 2002 saksalaiselle Tradition & Moderne –levy-yhtiölle tehty ”Red Blues” toi Maryn jälleen esiin. Henkilökohtaiset ongelmat ja vaikea ero kuitenkin toivat Maryn elämään jälleen mustat sävyt.

Tällä hetkellä Mary Coughlanilla menee hyvin. Hän on mm näytellyt Neil Jordanin elokuvassa ”Breakfast On Pluto” yhdessä Liam Neesonin kanssa.

Viime vuonna ilmestyi ”The House of Ill Repute”, joka on yksi hänen parhaista levyistään. Raju, mutta samalla kaunis levy kertoo kamppailusta vaikeuksien kautta voittoon. Tuottajana on toiminut jälleen Erik Visser. Levy nosti Mary Coughlanin jälleen irlantilaisten laulajien eturiviin, jonne hän ehdottomasti kuuluu.

Viime vuonna ilmestyi myös Mary Coughlanin omaelämäkerta ”Bloody Mary”, jossa hän mitään sensuroimatta kertoo elämänsä ylä- ja alamäistä.

Mary Coughlan on aina tervetullut vieras. Loistavia laulajia ja tulkitsijoita ei maailmassa koskaan ole liikaa ja hän on yksi loistavimmista. Hänen musiikkinsa ei ole irlantilaista kansanmusiikkia, mutta jos jonkun laulussa kuuluu, näkyy ja tuoksuu Irlanti, se on Mary Coughlan!

Mary Coughlan on esiintynyt usein Suomessa ja hänellä on vankka kannattajakunta. Hän on vieraillut Irish Festival in Finlandissa vuosina 1998, 2002 ja 2007. Kun mietittiin 25. juhlafestivaalin pääesiintyjää, tuntui aivan itsestään selvältä, että juuri Mary Coughlan on se, joka saapuu juhlafestivaalin pääesiintyjäksi.apila

Mary Coughlan Irish Festival in Finland:

Tiistai/ Tuesday 28.9.Savoy-teatteri, Helsinki
Keskiviikko/Wednesday 29.9. Vanaja-sali, Hämeenlinna
Torstai/Thursday 30.9. Poselli, Rauma,
Perjantai/Friday 1.10. Media Liv, Turku

Tony O’Connell, Cyril O’Donoghue & Ronan Ryan

Irish Festival in Finland tuo maatamme kiertämään kolmesta huippumuusikosta koostuvan trion Länsi-Irlannista. Concertina-haitarin soittaja Tony O’Connell ja huilisti Ronan Ryan tulevat Suomeen Cyril O’Donoghuen kanssa, jokaa on vieraillut festivaalilla usein. Näin halutaan juhlistaa 25. kerran järjestettävää festivaalia.

Tony O’Connell on tamän hetken parhaita concertinan soittajia. Hän on soittanut mm. viulisti Andy Morrow’n ja legendaarisen kitaristin Arty McGlynnin kansa. Lisäksi Tony on levyttänyt viulisti Ben Lennonin kanssa. Tony vieraili Irish Festival in Finlandissa vuonna 2003 Mixolydia-yhtyeen kanssa.
Ronan Ryan on soittanut huilua mm. Turas-nimisessä yhtyeessä ja kiertänyt ympäri Eurooppaa lukuisien muusikkojen kanssa. Hän on juuri tekemässä uutta soololevyä. Ronanin soittotyyli on modernin sujuva ja villi.

Cyril O´Donoghue on esiintynyt Irish Festival in Finlandissa useiden eri muusikkojen kanssa. Hän soitaaa buzukia ja kitaraa ja laulaa. Hänen aikaisemmista yhtyeistään kannattaa mainita Damp in the Attic, joka vieraili Irish Festival in Finlandissa vuonna 2001.Tällä hetkellä hän soittaa mm. Providence-yhtyeessä.apila