Teksti:
Tapio Uusikartano
Kati Asunta

Toisten toilailuista oppii, kirjoitti Pauli Hanhiniemi. Ulkomaille muuttaminen lyhyeksikin aikaa on iso operaatio. Tämän jutun kirjoittajat ovat juosseet Irlannissa byroosta toiseen siinä määrin, että katsovat aiheelliseksi jakaa kokemuksiaan mahdollisien uusien Irlannin-uhrien avuksi. Lähtijälle on joka tapauksessa luvassa kaiken vaivan arvoinen seikkailu, jonka alku toivottavasti helpottuu vähän näillä tiedoilla.

Asunto

Vuokra-asuntojen hinnat ovat Dublinissa paljon korkeammat kuin Suomessa. Lisäksi kaupunkiyksiöitä tai -kaksioita ei juurikaan ole joten niiden osalta hinnat ovat erityisen pilvissä. Esimerkiksi yksiö Dublinin keskustassa voi kirjoitushetkellä olla 1,200 euroa kuukaudessa.

Parilla sataa euroa lisää ja voit vuokrata tilavan “kolme makuuhuonetta, keittiö ja olohuone” -huoneiston. Varsinkin perheettömät usein valitsevat soluasumisen tästä syystä. Tämä asumismuoto on huomattavasti yleisempi kuin Suomessa, ja monet eivät ole asuneet kertaakaan “yksin” ennen kuin muuttavat asumaan yhteen puolisonsa kanssa.

Asunto on helpointa hankkia internetsivuston www.daft.ie kautta. Evening Herald- lehden torstainumero on perinteisistä ilmoittelumuodoista suosituin. Dublinin ulkopuolella monella paikkakunnalla on oma paikallislehtensä, joiden ilmoituspalstat ovat tutustumisen arvoisia.

PPS-numero

PPS- numeroa, eli Personal Public Service-numeroa (vastaa sosiaaliturvatunnusta) tarvitaan monessa tilanteessa, kuten pankkitiliä avatessa, verottajalle sekä vuokrasopimussuhteen rekisteröintiin. Myös terveydenhuoltoviranomaiset saattavat sitä kysellä.

Mukaan paikalliseen “Kelaan”, Social Welfare Officeen, tarvitaan passi, toinen henkilötodistus, sekä todiste osoitteesta. Toimisto saattaa kysyä myös syntymätodistusta englanniksi käännettynä.

Pankin tiliote lienee hyvä todiste osoitteesta. Myös vuokran- tai työnantajan todistus kelpaa viralliselle paperille kirjoitettuna. Social Welfare Office ei ole yhtä tyly kuin saatatte huomata pankkien olevan, vaan on hyvinkin joustava ja avulias.

www.oasis.gov.ie/employment/

Pankkitili

Irlannin pankkijärjestelmä on aataminaikainen ja lisäksi hallitus asettanut kaikenlaisia esteitä tilin hankkimiselle. Varaudu siihen, että joudut tekemään useamman reissun valitsemasi pankin konttoriin.

Isoja pankkeja ovat mm. AIB (Allied Irish Bank), BOI (Bank Of Ireland), Ulster Bank, sekä Permanent TSB.

Kannattaa mahdollisuuksien mukaan valita se, joka on lähinnä ensimmäistä työpaikkaa (jos sellaisen on saanut tässä vaiheessa hankituksi), jotta lounastunneilla on sitten lyhyt matka käydä maksamassa laskuja ja hoitelemassa muita asioita. Pankkisuositusta kannattaa kysyä myös työnantajalta.

Tiliä haettaessa tarvitaan (kärsivällisyyden ja peräksiantamattomuuden lisäksi) todiste irlantilaisesta osoitteesta. Todisteeksi kelpaa pankin tiliote, tai kotiosoitteeseen omalla nimelläsi (huomaa nimen oikeinkirjoitus) lähetetty sähkö- tai jätehuoltolasku.

Mikäli työpaikka on jo olemassa voi työnantaja kirjoittaa paperin, jossa todistetaan tilin avaajan olen töissä ja siis myös asuvan maassa. Työnantajan kirjoittamasta paperista tulee ilmetä lisäksi PPS- numero ja osoitetiedot.

Verokortti, “certificate of tax credits”

Ensimmäistä verokorttia hakiessa hakijalla tulisi olla työpaikka, koska hakukaavakkeessa kysytään myös työnantajan tietoja. Lisäksi tarvitaan oma PPS numero.

Verokortin saaminen voi kestää, mutta työnantajalla on mahdollisuus toimia aluksi “emergency”-verotusta noudattaen.

www.oasis.gov.ie/

Terveydenhuolto / social security, health scheme

Kunnallinen terveydenhuolto ei ole yhtä hyvä kuin Suomessa. Sairaaloista kyllä voi hakea apua akuuteissa asioissa kun voi oikein huonosti tai on sattunut tapaturma. Muuten sairaustapauksissa (flunssakuumeet, jne) joutuu hakeutumaan yksityiselle GP:lle (General Practitioner siis perhelääkäri/yleislääkäri).

Sosiaaliavustuksena voi hakea kulukorvausta, mutta korvaus ei tietääkseni ole suuri.

Myös Sairaalapaikasta joutuu maksamaan. Niinpä lähes kaikilla on työnantajan ottama yksityinen sairausvakuutus, “health scheme”. Niitä on monenlaisia, ja normaalisti se takaa 50% korvauksen takautuvasti muun muassa GP:n, hammaslääkärin, erikoislääkärin kuluista.

Myös sairaalapäivien kuluja katetaan. Yksityinen sarausvakuutus on paras neuvotella työnantajan maksamana osaksi työsopimusta. Perheenjäsenet, kuten puoliso ja lapset voidaan liittää vakuutukseen. Isoimmat vakuutuksia myyvät yritykset ovat VHI, BUBA Ireland ja Hospital Saturday fund.

EU- maassa alle vuoden asuttaessa kannattaa myös muistaa eurooppalainen sairasvakuutuskortti, jonka myöntää Suomen Kela. Tämän kortin haltija on oikeutettu Irlannissa saamaan ilmaisen hoidon GP:n vastaanotolla, sekä ilmaisiin lääkkeisiin jotka haetaan lääkärin reseptillä paikallisesta apteekista. Kortin toiminnasta voi kysyä lisää irlantilaisista apteekeista.

Matkapuhelinliittymä

Aluksi kannattaa hankkia “prepaid” liittymä. Sen saa ilman että kertoo henkilötietojaan suoraan rahaa vastaan. Jos liittymän rekisteröi niin usein saa ilmaista puheaikaa. Esimerkiksi Grafton Streetillä tai Henry Streetillä löytyvät suurimmat operaatorit Vodafone, O2, ja Meteor. Mikäli haluaa laskullisen liittymän, tulee operaattorille olla samat dokumentit kuin pankkitiliä avatessa.

 

Voit antaa palautetta ja jakaa kokemuksiasi kirjoittamalla toimituksen sähköpostiosoitteeseen shamrock(at)finnish-irish.fi.

Hyödyllisiä linkkejä

http://www.nordicsinireland.net/
Sivut Irlannissa asuville pohjoismaalaisille
ja pohjoismaalaisille jotka ovat kiinnostuneita irlantiin asettumisesta

www.oasis.gov.ie
Hallituksen ylläpitämä sivu, joka epävirallisesta ulkoasustaan huolimatta sisältää paljon arvokasta tietoa.

www.irishjobs.com/

www.monster.ie/

www.stepstone.ie/ Työnhakuun.

www.daft.ie Paras irlantilainen asunnonvälityssivusto.

www.vhi.ie/

www.hsf.eu.com/ Sairausvakuutuksia.

Mukaan tarvittavia asiakirjoja

Passi
Ajokortti (kansainvälinen)
Syntymätodistus (käännettynä englanniksi)
Työtodistukset (käännettynä englanniksi)
Suosituskirjeet
– entiseltä työnantajalta (työnhakuun)
– entiseltä vuokranantajalta (asunnonhakuun)
– pankilta (että olet hyvämaineinen asiakas)